preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sunja

Login
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

C4 - Grčka

Četvrta mobilnost - razmjena učitelja i učenika, Grčka, otok Evia, Krieza

06.-10.05.2019.

U mobilnosti su sudjelovale učiteljice Meskal Basta Pinotić i Nikolina Javornik, te učenici Borna Tomić, Ana Brnad, Laura Bošnjak i Leona Vukmanović.

S obzirom na jako skupe avionske karte iz Zagreba za Atenu, ovu mobilnost smo organizirali na malo drugačiji način - trajala je najduže od svih mobilnosti do sad, ali smo se zato potrudili da najviše toga vidimo usput i da putujemo što opuštenije. Putovanje do Grčke je svakako bilo najzahtjevnije i najnapornije. Krenuli smo dan ranije na put, busom iz Zagreba za Bolognu. Nakon što smo se nakon više poziva napokon uspjeli sporazumjeti s taksi službom, stigli smo na aerodrom. Zbog nekih problema na aerodromu u Ateni, kasnili smo s polaskom iz Bologne dva sata. Na aerodromu u Ateni sve timove je čekao organizirani prijevoz za Kriezu, gdje su nas dočekali domaćini.

Sljedećeg dana, nakon organizirane dobrodošlice u školu Krieza middle school i aktivnosti kroz koje su se učenici međusobno bolje upoznali, za učenike su organizirani satovi grčkog, a učitelji su prisustvovali prezentaciji "Grčka kroz fotografiju" te predavanju iz kulturoloških studija kao alatu u višekulturalnoj učionici, a vezano za izbjegličku krizu. Učenici su na kraju svakog dana uvježbavali program za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, kojoj smo prisustvovali zadnji dan u školskom amfiteatru.

Srijeda je bio dan za cjelodnevni izlet. Prvo smo posjetili Arheološki muzej i drevno kazalište Eretrije, a zatim smo se uputili u živopisno selo Steni u kojem smo se spuštali planinarskom stazom do centra, gdje smo prisustvovali radionici ručne obrade drva. U popodnevnim satima posjetili smo grad Halkida u kojem smo naučili nešto više o plimi, oseki i Euriposovom fenomenu.

U četvrtak smo naučili kako se ručno izrađuje sapun od maslinovog ulja, a svaki učitelj i učenik su dobili po jedan takav sapun kao suvenir. Zadnju večer u Grčkoj, završili smo plešući sirtaki i uživajući u večeri koju su pripremili učenici, roditelji i učitelji.

Zadnji dan mobilnosti smo se u ranim jutarnjim satima zaputili iz Atene u Milano-Bergamo. S obzirom na to da smo do sljedećeg leta imali 8 sati, otišli smo u obilazak grada. U ranim večernjim satima smo stigli u Zadar, gdje smo odsjeli u hostelu na samom forumu. Ujutro nakon doručka smo otišli u šetnju Zadrom, uživali smo na suncu uz zvuke Morskih orgulja, a nakon ručka, u popodnevnim satima smo se zaputili kući. Tema u Grčkoj je bila arhitektura, a naši učenici su predstavili arhitekturu Hrvatske koja je na UNESCO-vom popisu materijalne kulturne baštine. Zanimljivo je da su i Bergamo i Zadar primjenjivali obrambeni sustav Republike Venecije 16. i 17.st. te su time uvršteni na UNESCO-v popis.

Naš tim ispred škole.

Naši učenici prezentiraju arhitekturu Hrvatske koja se nalazi na UNESCO-vom popisu materijalne kulturne baštine.